Wat is de Dunstan babytaal ?
Elke pasgeboren baby heeft 5 reflexgeluiden waarmee ze kunnen duidelijk maken wat ze nodig hebben. Elke behoefte (honger, moe, een boertje dat in de weg zit, ongemak of darmkrampjes) heeft een specifiek geluidje. Tijdens de cursus leer je de geluiden herkennen en hoe ernaar te handelen zodat je weer snel een blije rustige baby hebt.
En als ik in het begin schreef 'elke pasgeboren baby' dan bedoel ik ook letterlijk elke pasgeboren baby :) De babytaal is universeel, dus het maakt niet uit in welk land je baby wordt geboren, waar je zelf bent opgegroeid of welke taal je spreekt of dat je baby misschien doof is.. ELKE baby maakt deze 5 geluidjes !! Je moet ze alleen even weten om ze te gaan herkennen, maar eens je de geluidjes kent.. hoor je ze oooooveral. In winkels, speeltuinen, restaurants, op straat noem maar op, overal waar je een baby hoort wenen hoor je meteen welke behoefte dit bepaalde kindje heeft, het werkt zelfs een beetje als een verslavend spelletje op de duur :)
Wanneer begin ik best met Dunstan babytaal?
Je gebruikt de Dunstan methode voornamelijk in de eerste vier maanden.
Omdat er in het begin veel op je afkomt is het makkelijkst om dit al in je zwangerschap te gaan volgen. Zo heb je voldoende tijd om de verschillende huiltjes te gaan oefenen zodat je vanaf dag 1 met je eigen baby aan de slag kan hiermee. Als extra advies wordt gegeven dat je dit best rond de 7 à 8 maanden zwangerschap volgt, zo zit het vers in je geheugen en dit is ook het moment waarop de papa's meestal écht gaan beseffen dat de baby nu echt op komst is :) Maar uiteraard kan je de cursus volgen wanneer jij het zelf wil, voor je zwangerschap, tijdens je zwangerschap of wanneer je kindje al geboren is. Je kan het ook alleen volgen, samen met je partner of je kan ook de grootouders, vriendinnen of mensen die veel gaan babysitten erbij betrekken zodat ook zij al van in het begin kunnen communiceren met je kindje.
Ps: deze methode is universeel dus gelijk waar je woont of welke taal je praat, je kan deze methode al-tijd toepassen!
Gaat mijn baby beter slapen als ik de babytaal gebruik?
Een voordeel van de Dunstan taal is dat het je gaat ondersteunen om de basisbehoeften van je kleintje nog makkelijker te herkennen, en wanneer je kindje blij en tevreden is zal het slapen gaan gewoon beter lukken. Een te wakkere of net een oververmoeide baby is veel moeilijker in slaap te krijgen. Wanneer je het geluidje voor ‘moe’ kent zal je merken dat je hem makkelijker in slaap kan helpen omdat het kindje zelf kan aangeven wanneer hij/zij wil slapen 🧸
Voor alle duidelijk: ik kan dus helaas geen garanties op een heerlijke nachtrust geven 🙈 :) maar het kan wel helpen om je kindje makkelijker in slaap te krijgen (indien er geen medische of andere dingen gaande zijn uiteraard) waardoor je geen oververmoeide baby krijgt en de periodes van slaap dus in principe langer en beter zijn.
Kan je de huiltjes echt wel horen?
In het begin leek het me ook een beetje vreemd.. kan je echt wel die huiltjes onderscheiden van elkaar? Betekenen ze echt wel iets? Ik ben zelf begonnen door een cursus te volgen om maar eens te zien wat het zou doen..maar eens je dan de cursus gevolgd hebt, ben je plots helemaal mee :)
Je kan ze dus wel degelijk écht onderscheiden, en ja ze betekenen wel degelijk écht iets! Je kan vanaf dag 1 communiceren met je baby, wat voor zo een mooie verbinding zorgt.
Ik luisterde naar mijn baby, elke keer opnieuw, en gaf haar waar ze nood aan had. Maar dat was niet alles, nadat ik ook de trainerscursus volgde om het ook aan andere ouders te leren merkte ik dat ik meer en meer 'verslaafd' geraakte hieraan. Overal hoorde ik baby's wenen en overal ging ik luisteren naar het huiltje.. wat probeert deze baby aan zijn ouders te zeggen? Het werd een beetje een sport, een bezigheid, ik oefende de skills intussen en wie wilde gaf ik advies over welk huiltje te horen was bij hun baby.
Het gaf me zo een warm gevoel, want ik had niet alleen mijn eigen baby begrepen maar plots hoor je zelfs wat andere baby’s zeggen. Echt bizar, en tegelijk zo mooi!
Het geluidje ‘eh’ is best belangrijk om te herkennen.
Hieraan hoor je dat je kindje een boertje moet laten.
Het is een korte klank die meestal enkele keren herhaald wordt ‘eh eh eh eh’
Baby’tjes liggen vaak op hun rug waardoor het boertje moeilijk kan ontsnappen. Dit geeft een onaangenaam gevoel voor je kleintje, plus als hij/zij niet kan boeren heb je meer kans op reflux en op teruggeven van voeding. Soms doen ze dit terwijl ze slapen, gewoon je kindje even opnemen en laten boeren en ze kunnen weer lekker verder slapen.
Combinatiegeluiden
Ik ging op babybezoek bij een vriendin. Toen ik dat lieve kleine bolletje even in mijn armen had begon het te huilen. Benieuwd als ik was ging ik toch even luisteren, maar ik hoorde twee verschillende huiltjes ..
Als je dit hoort dan heb je te maken met combinatiegeluiden, luister dan naar hetgeen dat eerst was of wat het meeste voorkomt. Deze is dan het primaire huiltje en het belangrijkste wat je baby probeert te vertellen. Het andere huiltje geeft meestal aan wat er nodig is om het eerste huiltje te gaan ondersteunen.
Ik hoorde heel vaak de ‘auw’ (moe), af en toe gecombineerd met ‘neh’ (honger)
In dit geval betekende het dus niet dat de baby honger had maar een zuigbehoefte had om in slaap te kunnen vallen. Ik vroeg haar tutje en twee minuten laten sliep ze heerlijk in mijn armen 🥰
Belangrijke tip is dat je niet elke keer zomaar moet gaat voeden, baby’s hebben niet altijd perse honger maar soms gewoon zuigbehoefte. Altijd voeden, terwijl je baby niet perse honger heeft, kan leiden tot teruggeven of reflux. (Als je baby veel honger heeft geef je hem uiteraard wel steeds eten! ☺️) Luister aandachtig naar de huiltjes , kijk goed naar de signalen van je baby en bedenk of het logisch is, zo weet je snel wat je baby je probeert te zeggen.