Meest gestelde vragen over babygebaren:
Vanaf welke leeftijd kan je beginnen, en tot welke leeftijd is het?
Gemiddeld kan je dit toepassen tussen 4a6 maand tot een jaar of 4 en ouder. Dit hangt er ook vanaf wat je wil bereiken. Maar de hoofdleeftijd zit meestal tussen de 8 maanden en de 3 jaar, omdat dit de leeftijd is dat je kindje nog niets of heel weinig kan zeggen en dan is dit een prachtig communicatiemiddel die handjes. Eens je kindje al woordjes zegt is het nog steeds handig omdat je op deze manier de woordenschat nog uitbreidt maar vooral ook omdat het een soort ondertiteling wordt wanneer ze de woorden nog niet goed kunnen uitspreken.
Gaat mijn kindje nog wel praten, of gaat het niet veel langer duren alvorens ze gaat praten?
Je kindje gaat so-wie-so praten, wees gerust! Zolang jij blijft praten tijdens het gebaar, en zodra de motoriek het toelaat gaat hij automatisch overschakelen op taal. Vergelijk het met dat je als baby eerst pap drinkt voor je voeding eet, dat je eerst in luiers plast voor je op het potje gaat, dat je eerst gaat kruipen voor je je eerste stapjes zet, zo gaat jouw kindje ook gewoon eerst gebaren en daarna woorden zeggen. Dit gebeurt allemaal vanzelf, daar zijn we op voorzien. Wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat kindjes die gebaren te zien krijgen tijdens het praten sneller gaan praten en meer woorden kennen. Bovendien gaan ze ook sneller tweewoord-zinnen maken.
Hoe begin je eraan?
Rustig aan :) laat je niet overspoelen door al die gebaren, begin met een tiental gebaren die je veel gebruikt, en zodra die goed gaan kan je steeds meer en meer nieuwe gebaren gaan introduceren. Als je een nieuwe taal gaat leren kan je ook niet ineens hele gesprekken gaan voeren maar begin je ook met enkele woordjes.
Dus neem een tiental gebaren die je veel gebruikt en waar je je goed bij voelt. Probeer ook een mengeling te kiezen tussen nuttige gebaren (vb. Mama, eten, slapen,..) en speelse gebaren die het kindje leuk vindt (boek, liedje, poes,..)
Wees enorm consequent, ELKE keer je het woord zegt ga je ook het gebaar doen, gebruik ook de kracht van herhaling zodat ze het gebaar sneller oppikken en vooral, heb er plezier in!!
Ga ik dat wel kunnen ?
Natuurlijk! Iedereen kan het, je moet gewoon even de aandachtspuntjes weten maar dit is helemaal niet moeilijk. Waarschijnlijk gebruik jij zelfs onbewust al een paar gebaren.. want wat doe je bijvoorbeeld als je kindje stil moet zijn? Juist, je vinger op je lippen leggen. En wat doe je bijvoorbeeld als je weggaat van je kindje? Dan sta je te zwaaien. En wat doet bijvoorbeeld je kindje als hij gepakt wil worden? Dan steekt die zijn armen naar je uit,.. om maar enkele voorbeelden te geven dat je soms zelf onbewust al veel met je lichaamstaal duidelijk maakt, dus ja.. jij gaat die gebaren met je kindje ook absoluut kunnen! :)
Neemt het niet teveel tijd in beslag ?
Eigenlijk niet. Ik weet dat het eventjes veel klinkt, en in het begin moet je je er natuurlijk eventjes aanzetten maar het is echt een kleine investering die lang en groots uitpakt!
De cursus zelf duurt maar 1 uur en dan weet je niet alleen 50 gebaren maar ook hoe je dit moet toepassen. Het vraagt dan eventjes moeite om dit in je systeem te krijgen en vooral om dit een automatisme te maken om die gebaren steeds te doen maar eens je dat doet win je alleen maar tijd omdat jouw kindje je veel sneller begrijpt en omgekeerd.
Zijn dit officiële gebaren ?
Ja, ik gebruik de officiële gebaren uit de Nederlandse gebarentaal (NGT), en de officiële gebaren uit de Vlaamse gebarentaal (VGT). Ik heb dus een (video)cursus voor mensen uit Nederland en een (video)cursus voor mensen uit België.
Is dit hetzelfde als SMOG?
Nee, SMOG (Spreken Met Ondersteuning van Gebaren) komt wel op hetzelfde principe neer, maar dit is meer een vereenvoudigde vorm van de officiële gebarentaal, en is voornamelijk bedoeld om (horende) personen met een beperking/communicatieprobleem een manier te geven om te kunnen communiceren.
Baby- en kindgebaren is puur voor horende kinderen, en er wordt enkel een gebaar gebruikt om het kernwoord te ondersteunen. We gaan dus niet de hele zin gebaren zoals dove kindjes in de gebarentaal aangeleerd krijgen, en we gaan ook die andere zinsstructuren ed niet toepassen. Het is een makkelijke manier om te communiceren met je kindje wanneer deze nog niet (goed) kan praten, waarbij wordt benadrukt dat de techniek ligt op het gebruik van de officiële gebaren én dat dit enkel ter ondersteuning wordt gebruikt, met het oog op dat je kindje binnenkort gewoon gaat praten.
Is het belangrijk de juiste gebaren te gebruiken?
Op zich niet, je kan eigenlijk ook perfect gebaren zelf verzinnen maar.. en dit is een belangrijke 'maar' :) als je meteen de juiste gebaren gebruikt is het veel handiger dat andere mensen jouw kindje ook gaan begrijpen. Bijvoorbeeld op de opvang/creche/peuterspeelzaal/oma en opa,.. als jij dan andere gebaren doet dan hen dan kunnen er misverstanden ontstaan of begrijpen ze nog steeds niet wat je kindje wil zeggen.
Mocht je toevallig ook ooit in contact komen met slechthorende of dove mensen dan kan je ook meteen gaan communiceren met hen.
Dus als je dan toch gebaren gebruikt, kan je mijns inziens ook beter ineens de goede gebaren gaan gebruiken, net zo makkelijk!
Lukt het ook als ik als enige ga gebaren met mijn kindje?
Ja hoor, geen probleem! Het zal misschien iets langer duren omdat je kindje het minder te zien krijgt zo, maar als jij het correct toepast dan gaat hij het helemaal door hebben en zeker en vast ook gaan doen!!
Het is alleen makkelijker als er meerdere mensen (partner, oma en opa, opvang,..) het ook doet omdat je op die manier meer herhaling creëert en het kindje makkelijker doorheeft dat dit een communicatiemiddel is. Plus dat er dan ook meerdere mensen je kindje begrijpen natuurlijk als jullie allemaal dezelfde gebaren toepassen. Dus, het is superhandig als er veel mensen mee doen maar het is zeker en vast ook mogelijk als jij het in je eentje toepast, absoluut!
Heb je nog andere vragen?
Stuur mij vrijblijvend een mailtje op kim@schattigehandjes.nl of een DM op instagram (@schattigehandjes)
Wil je meer tips of heb je ook zin gekregen om aan de slag te gaan?
Ga dan naar www.schattigehandjes.nl/shop
Daar kan je een gratis hoofdstuk uit de cursus bekijken + 6 gratis gebaren, je hebt ook een gratis brochure die je kan downloaden of je kan natuurlijk ineens de cursus kopen en meteen aan de slag gaan!
Volg mij ook op Instagram onder de naam @schattigehandjes voor meer tips, verhalen en gebaren of lees verder op de website.
#veelgesteldevragen #faq #cursus #videocursus #gratis #gebaren #ngt #vgt #baby-enkindgebaren #taalontwikkeling #voorsprong #baby #mama #papa #zwanger #zwangerschap #ouders #verbinding #communicatie #moederschap #momhack